Hornsgatan ligger på Södermalm i Stockholm, och är en av de största gatorna i stadsdelen. Hornsgatan är en genomfartsgata, och är således tungt trafikerad, men används trots det även av många fotgängare. Det beror på att gatan också är en viktig affärsgata, med många butiker längs med den 2300 meter långa vägen. Hornsgatan börjar i hörnet av Södermalmstorg och Götgatan utanför Slussens tunnelbanestation, och går sedan västerut via Hornstull. Gatan slutar vid Hornstulls strand, precis intill Liljeholmsviken.
Hornsgatan är en av Stockholms äldsta gator, då den omnämns i skrift redan 1642, då med namnet Horns gathun. Senare omnämningar av gatan förekommer bland annat 1675 och 1699, med olika stavningar, till exempel Horns Weegen och Horns tull wägen. Det gemensamma för alla namnen är förledet, ”horn”. Det betyder inte horn i ordets moderna betydelse, utan snarare i den gamla, då det avsåg ett ”utskjutande terrängparti”. Med största sannolikhet har Hornsgatan fått sitt namn från Åsöns västra udde. Hornsgatans placering och utformning är allt annat än en slump. När man på 1640-talet arbetade med stadsplaneringen av Södermalm anlade man nämligen det regelbundna torg som då hette Malmtorget och som numera heter Södermalmstorg. Från detta torg drog man sedan två raka gator i rät vinkel mot varandra: Hornsgatan och Götgatan. Dessa gator blev stommen i hela Södermalms stadsplanering.
Idag är Hornsgatan en levande del av Stockholm med sina butiker, invånare, cyklister och fotgängare, samtidigt som byggnaderna längs med den gamla gatan är en del av stadens historia (till exempel Maria Magdalena kyrka, som började byggas redan 1588). Den tunga trafiken på Hornsgatan gör dock att den tillsammans med Långholmsgatan också är en av de gator i Stockholm som har sämst luftkvalitet. Flera åtgärder har vidtagits för att försöka få bukt med problemet. Bland annat har man infört förbud mot att köra med dubbdäck på Hornsgatan, eftersom dubbdäcken river upp fler partiklar i luften än vanliga däck. Om du vill bidra till att förbättra luften i hela Stockholm kan du dieseltrimma din bil. Detta gör att den förbränner mindre bränsle, vilket i sin tur leder till mindre utsläpp. Du kan läsa mer om dieseloptimering på Dieselkraft.se.